Šiais mokslo metais UAB Patatos bistro mokykloms siūlo atnaujintą edukacinę programą vaikams. Siekdami ne tik suteikti kokybiškas maitinimo paslaugas, bet ir šviesti mokinius apie sveikatai palankią mitybą, šiais mokslo metais vaikus edukuosime tokiomis temomis kaip: ,,Svarbiausi sveikatos stiprinimo veiksniai’’, ,,Maistas su meile – paskaita apie pasaulinę bado problematiką”, ,,Sveiko maisto šventė – paskaita apie subalansuotos mitybos įpročius”, ,,Sveikatai palankūs maisto produktai, jų ženklinimas, etikečių pažinimas, sudėtis”, ,,Grūdinių kultūrų svarba kasdienybėje”, ,,Laimingas vanduo” bei kitomis.
Rugsėjo mėnesį pradėjome su įtraukiančiomis edukacijomis skirtomis Pasaulinei aplinkos ir sveikatos dienai paminėti. Pagrindiniai edukacijų tikslai buvo:
- Supažindinti mokinius su aplinkos ir sveikatos stiprinimo veiksniais,
- Išsiaiškinti, kokie aplinkos veiksniai gali sąlygoti mūsų sveikatos būklę, bei aptarti būdus, kuriais būtų galima pagerinti aplinkos veiksnių kokybę.
Šios temos aktualumas atsispindi mokinių sąmoningumo ugdyme. Manome, kad suprasdami, kokie aplinkos veiksniai daro įtaką mūsų sveikatai, mokiniai gebės pasirinkti sveikesnius gyvensenos įpročius.
Šios temos tikslams pasiekti edukacijas diferencijavome pagal amžiaus grupes. Pradinio ugdymo mokiniai dalyvavo smagiuose teminiuose žaidimuose, diskusijose, kūrė įvairias daržovių kompozicijas bei rinko skaniausios daržovės titulą. Taip pat buvo supažindinti su aplinkos veiksniais ir jų klasifikacija, poveikiu sveikatai, dalinosi savo patarimais, pasiūlymais, kaip būtų galima sumažinti aplinkos veiksnių (temperatūros kilimo, vandens, oro užterštumo) poveikį mūsų Žemėje.
Vyresniųjų klasių mokiniai diskutavo apie svarbiausius aplinkos ir sveikatos stiprinimo veiksnius, ekologišką ir subalansuota mitybą, kaip galima sumažinti aplinkos veiksnių įtaką mūsų sveikatai, kokie galėtų būti jų sprendimo būdai. Edukacijų dalyviai taip pat kalbėjo apie tai, kas yra maisto švaistymas, subalansuota mityba, kodėl reikia rinktis ekologišką, užaugintą ir pagamintą be sintetinių cheminių medžiagų maistą. Mokiniai dalinosi savo kasdieniu mitybos racionu, diskutavo apie veiksnius, kurie gali stiprinti mūsų sveikatą. Edukacijų pabaigoje mokiniai turėjo galimybę pasitikrinti savo žinias žaisdami žaidimą ,,Tiesa ar melas”. Edukacijos buvo užbaigiamos su smagiomis degustacijomis, kurių metu moksleiviai patys darėsi iešmelius iš uogų, vaisių bei daržovių.
Manome, kad vaikai edukacijų metu ne tik išsiaiškino aplinkos veiksnius, kurie gali prisidėti prie mūsų sveikatos būklės kokybės, bet ir sužinojo būdus, kuriais galima mažinti aplinkos veiksnių pasireiškimą, turėjo galimybę išsakyti savo nuomonę bei pasiūlyti sprendimus, aplinkos veiksnių bei jų pačių gyvensenos pagerinimui bei smagiai praleido laiką!
Džiaugiamės galėdami tiekti ne tik skanų ir sveikatai palankų maistu, bet ir kokybiškas edukacijas mitybos tematikomis vaikams!