Edukacijos vaikams – ,,Duonos diena”!
Vasario mėnesį UAB ,,Patatos Bistro” aptarnaujamų mokyklų mokinius edukatorės kvietė pasinerti į įtraukiančias edukacijas, skirtas Duonos dienai paminėti. Šių edukacijų tikslas buvo supažindinti vaikus su mūsų tradicine lietuviška raugo duona, jos gamybos procesu bei duonos reikšme mūsų kultūrai ir istorijai.
Pagrindiniai edukacijų akcentai buvo:
- Supažindinti mokinius su grūdinių produktų svarba kasdienėje mityboje.
- Išsiaiškinti duonos gamybos kelią nuo sėjimo iki kepimo.
- Aptarti skirtingas duonos rūšis ir jų maistinę vertę.
- Ugdyti vaikų pagarbą tradiciniam lietuviškam maistui bei kultūriniam paveldui.
Šios temos aktualumas atsispindėjo mokinių sąmoningumo ugdyme – kad mokiniai ne tik suprastų, kaip duona atsiranda ant mūsų stalo, bet ir gebėtų įvertinti jos maistinę vertę bei išskirtinumą tarp kitų maisto produktų.
Edukacijų metu veiklos buvo diferencijuotos pagal amžiaus grupes. Pradinio ugdymo mokiniai įsitraukė į smagias užduotis ir praktines veiklas. Jie dalyvavo diskusijose apie grūdinių produktų reikšmę, bandė išvardinti grūdų augimo seką nuo sėjos iki derliaus nuėmimo, aiškinosi, kaip malami grūdai. Taip pat žiūrėjo edukacinį filmuką apie duonos kepimą ir aptarė jo pagrindinius etapus.
Vyresnieji mokiniai susipažino su išsamesne informacija apie tradicinę lietuvišką raugo duoną bei duonos kepimo įrankius – liže, duonkubiliu, duonkepe. Diskutavo apie skirtumus tarp kvietinės ir ruginės duonos bei sužinojo, kuo ruginė duona yra pranašesnė.
Praktinėse veiklose mokiniai dalyvavo duonos degustacijoje – jie ragavo skirtingų rūšių duonas (šviesią kvietinę, tamsią ruginę, tamsią raugo duoną, ruginę duoną su sėklomis) ir balsavo, kuri jiems kvapniausia, skaniausia, minkščiausia. Taip pat bandė atspėti duonos rūšį pagal skonį ir kvapą. Vyresni mokiniai savo žinias pasitikrino žaidžiant „Kahoot“ viktoriną apie lietuviškos duonos kepimo tradicijas.
Džiaugiamės, kad šios edukacijos ne tik suteikė mokiniams žinių apie duonos gamybą, bet ir skatino jų smalsumą bei praktinį įsitraukimą į mokymosi procesą. Mokiniai lavino savo sensorinius įgūdžius per degustacijas, turėjo galimybę išreikšti savo nuomonę apie skirtingas duonos rūšis, sužinojo apie tradicinį lietuvišką maistą ir jo svarbą mūsų kultūroje. Tikime, kad tokios edukacijos ne tik praplečia mokinių akiratį, bet ir ugdo sąmoningumą renkantis sveikesnį mitybos racioną!


